Екскурсія на хлібозавод Рум’янець


Нещодавно мені випала нагода відвідати виробництво наших відомих хлібобулочних виробів під ТМ «Рум’янець». З дитинства я хотів побувати на трьох виробництвах: хліба, цукерок та пива. І ось на хлібозаводі вже побував та поділюсь фотками з вами (під катом їх штук 30).

Одразу після пропускного пункту розумієш, що попав на хлібозавод – сильний запах свіжовипеченого хліба проникає в мозок наче нашатир :)

Як нам розповідали під час екскурсії, цей хлібозавод побудували в 2003 році «з нуля» та з новим обладнанням. За якістю виробницта тут дуже слідкують і всі інгредієнти обережно транспортуються та зберігаються. На фото такий собі борошнопровід:

І по таким трубам борошно переміщується в силоси:

Перед входом у виробничий цех кожен працівник повинен прийняти душ та переодягтись в чисту форму:

Так як ми до виробництва не ставали, то вдягли лише бахіли на взуття та отакі сині плащі:

Дошка з головними інформаційними матеріалами. Мене дуже потішив напис «Яка з бригад сховала інвентар? ПОВЕРНІТЬ!!!» :)

Ще пару секунд і розумієш, що попередній запах був всього лише легким ароматом. Бо в цеху стоїть справжній ЗАПАХ свіжого хліба. Увага6 на таку екскурсію не можна йти голодним:

Я чомусь думав, що цех в Рум’яньця буде мінімум в тричі більшим. Місця тут дійсно дуже мало і кожен метр використовується:

А ось обладнання для змішування тіста. Все робиться автоматично та процесом керує комп’ютеризоване обладнання.

В цеху дуже гаряче. Під час екскурсії я часто спостерігав як працівники сьорбають воду з пластикових пляшок. Нам розповідали, що при виробництві не використовують ніяких барвників, підсилювачів смаку чи іншого ГМО (хоча я не гарантую, що так і є – просто переказую слова зацікавленої особи-екскурсовода):

На стелажах я знайшов свій улюблений сорт хліба. була велика спокуса відламати шматок від свіжоспеченої буханки:

Всі інгредієнти стоять прямо в залі в мішках. Я нарешті дізнався, що відомому чорнову хлібу від Рум’яньця його колір надає солод висушений з медом (за проханням одного з відвідувачів його зображення на фотці замазав):

Хоча всі продукти і лежать відкрито але на підприємстві панує дуже сувора дисципліна. Були випадки коли людину звільняли за вкрадену булочку або за 40 грам дріжджів (за проханням одного з відвідувачів його зображення на фотці замазав):

На фото видно приблизно 2/3 площі всього виробництва:

Тільки незначну частину приміщення займає піч:

Всі процеси та все можливе обладнання комп’ютеризоване. Щоб раптом хтось не подумав, що це проплачена рекламна стаття – ось вам муха на фотографії. так що вони також не ідеальні. Хоча в порівнянні із виробництвом шаурми біля столичного метро – тут просто медицинська стерильність ;)

з цікавістю дізнався, що воду для хліба фільтрують мінімум двічі. І все на спеціальному фільтрувальному обладнанні. А ще вода має бути спеціальної температури залежно від температури в цеху. Тому зимою воду підігрівають, а літом охолоджують:

В такі корзинки закладають тісто щоб потім легко можна було його викласти в піч:

Не знаю що це. Хочеться вірити, що щось корисне =)

Тут ділять тісто на порції та розкладають у форми:

Шматок відео:

Ось «брудна сторона виробництва»:

Отак викладають майбутній хліб для відправлення у піч:

Я вас вже попередив про те, що не можна йти на хлібозавод голодним?

Цікава ідея повітрям розкривати пакет, щоб було легше пакувати порізаний хліб:

А ріжуть хліб звичайною стрічковою пилкою:

Від цих булочок йшов просто неймовірний запах вишень:

Наприкінці один з нас не встояв та дав волю своїм почуттям :)

Ще цікава інформація про хліб:

  • його не можна пакувати гарячим, бо конденсат призводить до цвілі;
  • порізаний хліб – фастфуд для лінивих. Справжні гурмани купують тільки цілий хліб. Причина проста: щоб гарно порізати хліб – він має бути твердим. Тому такий хліб ніколи не буде найсвіжішим;
  • лише на заході з’являється культура споживання хліба: в нас є стабільних попит на різні сорти, люди не бояться експериментувати. А на сході весь хлібний бізнес зводиться до виробництва трьох сортів та заробітку по методу «купив по 3, продав по 3,20».

Ось так коротко і все. Якщо у вас є знайомі на фабриці цукерок або пивоварні – зателефонуйте мені :)

P.S.: негативні коментарі та всю гілку дискусії видалив.


Якщо сподобався допис — підпишись на мою RSS стрічку та оперативно отримуй оновлення!

Коментарі

коментар

, ,

  1. #1 by Виталий on Липень 7, 2011 - 18:10

    Супер!
    Я теж хочу на таку екскурссію :-[ :)

  2. #2 by Сергій on Липень 7, 2011 - 18:12

    Те що ти не ідентифікував – це патока :) вже не пам’ятаю, куди її додають, вроде як в бородинський.
    “(хоча я не гарантую, що так і є – просто переказую слова зацікавленої особи-екскурсовода):”
    може тобі теж підтвердити. Як мінімум, тоді коил я там працював – точно нічого подібного не додавали.

    P.S. Вам пакетик з булочками дали після завершення екскурсії?

  3. #3 by Axiom on Липень 8, 2011 - 08:40

    Ага, значить патока, дякую :)
    Пакетик з булочками не дали – це після твого уходу так відбувається загибель маркетингу на рум’янці? ;)

  4. #4 by Алёна on Липень 8, 2011 - 11:23

    чорне в тазіках – це мак ))) неважко здогадатись куди його додають ;D

  5. #5 by Алёна on Липень 8, 2011 - 12:11

    Алёна :
    чорне в тазіках – це мак ))) неважко здогадатись куди його додають ;D

    сорі. солод для заварних хлібів))

  6. #6 by Axiom on Липень 8, 2011 - 12:44

    Ясно, дякую за інформацію :)

  7. #7 by olyarainbow on Липень 8, 2011 - 14:19

    “патока”- це не патока, це якраз заварений солод, для “чорного” хліба

  8. #8 by Віка on Липень 11, 2011 - 09:22

    Дітей з школи возять туди на екскурсію, моя ніяк не могла заспокоїтись ,чому цього року дітям дали по кульку булочок ,а їх класу (попередній рік) дали по одній малюсінькій булочці ,а так же хотілось більше )))))

  9. #9 by Axiom on Липень 11, 2011 - 10:18

    Не лякайтесь зелених плям: змушений був на двох фотографіях замазати зображення людини за її проханням.

    І також тут в коментарях була окрема не дуже приємна дискусія — все повидаляв, бо вона ніякої цінності не становить.

  10. #10 by Ольга on Березень 25, 2012 - 11:33

    Наконец-то я узнала, кто делает самый вкусный и качественный Бородинский хлеб, который продается в магазинах Киева. Спасибо всем мастерам-хлебопекам за вкус и качество. Продолжайте держать марку,не снижайте качество, пожалуйста. Ищу и покупаю только этот хлеб. Еще раз спасибо.

  11. #11 by Наталія on Квітень 12, 2012 - 15:31

    Так як, насправді, потрапити на екскурсію на цей хлібозавод?

    Дякую.

  12. #12 by Axiom on Квітень 12, 2012 - 16:26

    Гадаю, що можна просто зателефонувати на підприємство, запитати відділ маркетингу та попросити. Як ви бачите на фото: вони дуже відкриті. Хоча не знаю чи треба зібрати групу чи можна приєднатись до якоїсь екскурсії. Бо самому ходити не так цікаво — треба щоб працівник заводу розповідав про цікавинки.

  13. #13 by Костянтин on Серпень 2, 2012 - 22:15

    Сам рибак, положив на підвіконня придатний до споживання хліб марки “Румьянець”, після дня народження залишилося 2-2.5 пакування. Хліб був таким що можна було істи і радуватись життю, але мабуть не довго…, через три дні він висох і став рожевого кольору( мабуть пшениця дозрівала в рожевих окулярах). Відтоді ця ТМ для мене повне табу. Цікаво, а який хліб споживає керівництво цього горе-заводу?

  14. #14 by Костянтин on Серпень 2, 2012 - 22:25

    P.S. А якщо забути вийняти з пакування, то данний “чудо хліб” стає зеленим за два дні літом. Як це г..но допустили до продажу?

  15. #15 by Споживач on Серпень 12, 2013 - 11:25

    Знайшов каміння в бородинському, ось така якість, навіть не вибачилися суки

(will not be published)